in

Предлагат ключова промяна около матурите: Ще има ли нова такса?

Колаж: "Нова Варна"

МОН предлага за повторно явяване на матура по желание да се заплаща такса. Това става ясно от проект за промени в Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците. Проектът е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката

В проекта е записано, че до полагане на държавен зрелостен изпит се допускат зрелостници, които вече са се явили на матура, но желаят да се явят на изпит по същия учебен предмет за целите на кандидатстване във висше училище, както и които не са положили изпит по този учебен предмет.

За целта те трябва да са заплатили такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование, по Постановление №195 на МС от 2017 г.

Изпитът може да се положи еднократно в рамките на учебната година на завършване на 12-ти клас или на следващата учебна година.

Все още не е ясно дали предложението за заплащането на такса за зрелостен изпит ще бъде одобрено.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/