in

Как да се предпазим от ало измамници: Съвети от МВР

Колаж: "Нова Варна"

Бъдете бдителни и не се поддавайте на телефонни измами, призовават от МВР. Оттам препоръчват как да действаме в случай, че получим съмнително обаждане. От МВР изтъкват и какви са основните „сценарии“, по които се водят телефонните измамници. Важни съвети:

Жертви стават основно възрастните хора – предупредете близките си, обяснете да не дават пари на непознати под никакъв предлог.

МВР препоръчва: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Основните „сценарии”, използвани от измамниците са „съдействие при провеждане на полицейска операция“, „съдействие на близък/роднина“.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;

Ако имате съмнение, че сте попаднали на измамливо обаждане, затворете телефона, оставете го настрани и потърсете помощ от друг апарат, на ваш съсед, близък или роднина.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или директно в подразделение на полицията.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.