in

Лавров отхвърли мирния план на Украйна: „Безсмислен е“

Кадър: Youtube/Sky News

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отхвърли мирния план на Украйна, заявявайки, че е безсмислено да се иска Москва да изтегли войските си от районите, които в момента окупира.

„Във всеки случай сме готови да водим дискусии, но не въз основа на „формулата за мир“ на Зеленски“, каза Лавров пред московския вестник „Известия“ в интервю, публикувано на 29 март.

Зеленски представи формулата за мир от 10 точки, подкрепена от много западни съюзници. Тя включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, пълно изтегляне на руските войски от Украйна и освобождаване на всички военнопленници и депортирани.

Също така се призовава и за наказване на отговорните за военни престъпления, предотвратяване на екоцид в Украйна и гарантиране на енергийна и продоволствена сигурност, както и ядрена безопасност.

„Как някой сериозен политик във Вашингтон, Брюксел, Лондон, Париж или Берлин може да каже, че няма алтернатива на формулата на Зеленски“, каза Лавров.

Според него „външната политика в САЩ се ръководи от хора, които не знаят как да се занимават с дипломация“.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/