in

Набират кандидати за приемни семейства във Варна

Снимка: Pixabay

Обявена е кампания за набиране на кандидати за приемни семейства във Варна, като целта е да се подкрепи процесът на деинституционализация на деца, настанени в специализирани институции и на деца в риск от изоставяне. Обявени са критерии, с които можете да се запознаете по-долу в статията

Приемната грижа е временна мярка за закрила на дете. Тя е поемане на отговорност за живота, здравето и възпитанието на детето, без придобиване на родителски права. Приемният родител трябва да е добре информиран какво представлява тя, за да е сигурен в решението си и в собствените си възможности. Той трябва да прояви любов, търпение и толерантност към детето, за което е отделил време и място в живота си, обясняват експертите.

Основна цел на кампанията е да се подкрепи процесът на деинституционализация на деца, настанени в специализирани институции и на деца в риск от изоставяне. Дейностите по кампанията включват набиране, оценяване и утвърждаване на кандидатите за приемни семейства, обучение и взаимно адаптиране, а впоследствие и настаняване и отглеждане на дете в приемно семейство, както и осигуряване на подкрепа и наблюдение от социалните работници.

Кандидатите за приемни родители трябва да отговарят на следните критерии:

– Да са пълнолетни лица в добро здраве и с достатъчно време и желание да се грижат за едно или повече деца;

– Да притежават минимум образователен ценз – основно образование;

– Да не са осъждани с влязла в сила присъда или срещу тях да е образувано наказателно производство, което не е завършило;

– Да не са поставени под запрещение;

– Да не са с ограничени или отнети родителски права;

– Да могат да осигурят подходящи материални условия за отглеждането и възпитанието на дете;

– Да могат да осигурят на детето лично пространство в жилището си;

– Да не страдат от СПИН и болести по чл.61, ал.1 и чл.146, ал.1 от Закона за здравето;

– Да бъдат готови да си партнират със социалните работници от различни институции в процеса на оценяване и след настаняването на детето.

При избора на приемни родители от значение е и нагласата на останалите членове на семейството. Кандидатите за професионално приемно семейство получават базово обучение по утвърдена програма от Министерството на труда и социалната политика. Периодът за утвърждаване на кандидат-приемен родител включва: проучване и оценката на кандидатите за приемно семейство в рамките на 4 до 6 календарни месеца от датата на подаденото заявление по местоживеене, както и обучение. За дейността е предвидено месечно финансово възнаграждение.

Лицето, което желае да стане приемен родител, подава „Заявление за полагане на приемна грижа“ по образец до доставчика – Община Варна. Заявлението се адресира до кмета на Община Варна, а документите се подават в информационния център или деловодството на общината.

Когато кандидатът е от друго населено място, подава заявление по образец до кмета на съответната община по местоживеене. Необходимо условие е общината да бъде партньор по проект „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“, Компонент 1.

За повече информация: Снежана Борисова – началник на Областния екип за приемна грижа – 0889/305 556.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/