in ,

Гласът на пенсионерите от Варна: Дали 75 лева за Великденски надбавки са достатъчни?

Колаж: Нова Варна

Във връзка с предстоящите празници, българското правителство обяви, че пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат еднократни великденски надбавки в размер на 75 лв. Тази инициатива цели да подпомогне социално уязвимите групи в страната и да донесе малко празнично настроение в ежедневието им.

Редакцията на „Нова Варна“ излезе на улицата, за да научи какво мислят пенсионерите за тази мярка. Видео репортажът ни разкрива смесени чувства сред анкетираните. Целият репортаж можете да видите в края на статията.

Част от пенсионерите изразяват положително мнение от факта, че държавата има грижата да предостави допълнителна помощ по празниците. „Тези 75 лв. също са средства. Може да не е голяма сума, но пак е нещо,“ споделя един от анкетираните.

Въпреки това, не липсват и критични гласове. Някои от пенсионерите се изказват, че се затрудняват да се погрижат за основните си разходи, а сумата от 75 лв. не би стигнала за почти нищо във времена на инфлация. „Това е добре, но не е достатъчно. Цените в магазините не спират да растат,“ коментира друг участник в репортажа.

Част от хората споделят, че не намират за редно държавата да дели пенсионерите и само част от тях да получат надбавки. “Ще допринесат за намразване помежду ни, а омразата ни е достатъчно, създава се допълнително напрежение при хората, а това за мен не е правилно.”, коментира жена по темата.

Въпросът за устойчивостта на такива мерки представлява интерес. Докато тези надбавки са полезни краткосрочно, дългосрочното подобрение на живота на пенсионерите изисква по-структурирани подходи, като например индексиране на пенсиите спрямо инфлацията и повишаване на минималните пенсионни граници.

Великденската надбавка от 75 лв. е малка стъпка към осигуряването на подкрепа за най-уязвимите пенсионери в България. Въпреки това, реакциите на самите пенсионери подчертават нуждата от по-глобални решения, които да адресират основните проблеми в пенсионната система и да осигурят достойни условия за живот на възрастните хора в страната.

В заключение, реакциите и мненията, събрани от видео репортажа на „Нова Варна“, показват, че тази мярка е приета със смесени чувства. Докато някои виждат в нея знак за внимание и грижа, други я смятат за недостатъчна и призовават за по-дълбоки и структурни реформи в пенсионната система.

Видео репортаж:

По интервюто работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/