in

Ако спазвате тези 5 здравословни навика ще забавите стареенето

Както всички знаем с годините тялото остарява, тъй като производството на колаген намалява, метаболизмът се забавя и нивата на оксидативен стрес се повишават.

За съжаление в момента няма лекарство, което да предотврати напълно физиологичния процес на стареене. Има обаче навици, които могат значително да го забавят, ако станат част от начина ви на живот, предава Edna.bg.

Вижте кои 5 здравословни навика могат да забавят процесите по остаряване.

Хидробаланс

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е оптималният хидробаланс. Специалистите твърдят, че водата е един от основните елементи на тялото и е необходим за нормалното функциониране на всички органи.

iStock/Getty Images
Препоръчително е да се консумират 30 мл. вода на 1 кг. тегло на ден, тоест приблизително 1,5-2 литра. Ако не пиете достатъчно вода или я замените с чай или кафе, това може да доведе до влошаване на ставите, дисфункция на бъбреците и стомашно-чревния тракт. Освен това загубата на вода от клетките може да причини сухота и загуба на стегнатост на кожата.

Физическа активност

Вторият полезен навик е физическата активност. Тя не само ускорява метаболизма, но и спомага за поддържането на оптимален брой митохондрии, които се борят с процесите на разграждане в клетките. Умерената физическа активност предотвратява намаляването на подвижността на ставите.

Контрол на дефицитите

Третият полезен навик е контролът на дефицитите. Препоръчително е поне веднъж годишно да се подлагате на прегледи, за да се идентифицират своевременно дефицитите на витамини и микроелементи, които поддържат младостта.

iStock/Getty Images
Това включва витамин D, витамин C, витамини от група B, Омега-3, йод и желязо. Също така си струва да се проверят нивата на хормоните, като TSH и свободен T4, за да се следи състоянието на щитовидната жлеза, което влияе върху скоростта на метаболитните процеси.

Здравословно хранене

Важна е и балансираната диета. В преследване на заветното число на кантара не бива да изпадате в крайности. В никакъв случай не трябва напълно да изключвате въглехидратите, мазнините или протеините от диетата си.

Вместо да се ограничавате, е по-добре да включите в диетата повече зеленчуци и плодове – естествени антиоксиданти и източници на витамини, да замените простите въглехидрати със сложни, тоест вместо захар и бял хляб, да включете кафяв ориз, леща, елда и пълнозърнест хляб в менюто.

Козметични процедури

За забавяне на стареенето често се използват козметични процедури, съпроводени с увреждане или нагряване на епидермиса. В отговор на този ефект, епидермисът активира производството на колаген тип 1 и 3, като по този начин подобрява функционирането на фибробластите – клетки на кожата, които синтезират компоненти, отговорни за стегнатостта и еластичността.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/