in ,

Варненци, пазете се: Има бум на ухапвания от кърлежи във Варна

Снимка: Pixabay

Както знаем, с настъпването на пролетта разходките в парка изглеждат все по-добра идея. Със събуждането на природата обаче се събуждат и кърлежите. През последните седмици в редица градове се съобщава за бум на ухапани от насекомите. Един от тях е Варна.

Статистиката показва, че за последните 2 седмици там има регистрирани повече от 60 случая на ухапвания, а както знаем в нередки случаи, кърлежите са преносители на лаймска болест. Дори и тревните площи да са обработени, специалистите съветват хората да бъдат изключително внимателни през този период, предава Нова телевизия.

Миналото лято обаче големият внук на Даниела Маринова бил ухапан. „Успяхме да го извадим без намесата на лекар. После отидохме да му беят тетанус”, споделя жената.

Как да извадим безопасно кърлеж При невзети мерки, последствията наистина могат да бъдат сериозни. „Пренасят две основни болести за България. Това са лаймската болест и марсилската треска, които са си сериозни заболявания. Понякога човек дори не знае. Чак, след като посинее, разбира за какво става въпрос”, обяснява д-р Анка Баева, началник противоепидемичен контрол в РЗИ – Варна.

За да се предпазим, експертите съветват:

„Да носят по-светли дрехи, особено чорапи и обувки, когато са сред природата”, коментира Баева.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/