in

Грандиозно събитие с десетки малки самолети на север от Варна

Кадър: Youtube/Flying with Rich

Стана ясно, че близо 40 малки самолета са кацнали днес на летището в Балчик. По този начин румънски и български пилоти на малки машини отбелязаха официално влизането на двете държави в Шенгенското пространство по въздух. Събитието, което премина под наслова Schengen check, ще се повтори на 27 април, но тогава домакин ще бъде Летище Тузла.

Пилотите и гостите на инициативата днес бяха поздравени от Иван Димитриев, изпълнителен директор на Летище София, което от 2016 г. управлява крайморския аеропорт. Сред гостите беше и изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев, предаде Телеграфната агенция.

Янко Стоименов, член на Управителния съвет на асоциацията на българските пилоти и собственици на самолети, посочи, че днес се реализира една обща мечта на българските и румънските пилоти – да летят свободно, без граници в Европа. Според него сега се поставя само началото, а тепърва ще се усети и ползата от влизането на страните ни в Шенген. Председателят на румънската организация на пилотите Андрей Зинченцо допълни, че най-накрая българи и румънци могат да се чувстват достойни жители на европейското пространство, като напомни, че тепърва предстои двете държави да бъдат приети и по суша.

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/