in

Едни от най-често срещаните имена в България празнуват днес. Честито

Снимка: "Нова Варна"

Днес, на 14 април неделя имен ден имат мъже Мартин и Мартина. Името Мартин произлиза от римския когномен (родово или лично име) Martinus, означаващо „посветен на Марс“, „принадлежащ на Марс“ – бога на войната.

В християнската традиция, обаче, името Мартин създава асоциации найй-вече със свети Мартин от Тур (Мартин Милосърдния) – който е покровител на градовете Бургенланд (Австрия), Буенос Айрес (Аржентина), Олпе и Единген (Германия); той е още небесен закрилник на просяците, войниците, конете и ездачите (тъй като бил конник в римската армия).

На места в Западна Европа, най-вече в Германия, е още покровител на лозарите и гъските; в такива региони на Мартиновден – 11 ноември, е запазен обичай да се колят гъски. Православният календар съдържа още мъжките имена Маркиан (Мартиан), Мартиниан (Мартемян), Мартирий, както и женските имена Мартина и Марта.

Днес е четвъртата неделя от Великия пост, посветена на преподобния Йоан Лествичник (+649 г.). Неговата памет се чества на 30 март, а в тази неделя тя отново се почита, защото той е един от видните учители на духовен подвиг и извисяване по стълбицата (лествица на църковнославянски) на добродетелите, което е и целта на Великия пост. Прозвището му идва от неговата книга „Лествица“ с такова съдържание.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/