in ,

Внезапно си отиде обичан преподавател във Варна

Снимка: Pixabay

От Технически университет – Варна съобщават скръбната вест за смъртта на проф. Венелин Божидаров, който е дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, обичан колега и приятел, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.

Напусна ни един изключително ерудиран човек, голям професионалист и уважавана обществена личност, изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници, чиято всеотдайност е респектираща и достойна за уважение, посочват от ТУ-Варна.

Проф. Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2009 г. е професор по формообразуване в Технически университет – Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са ценено притежание на колекции у нас и в чужбина.

За Варна проф. Божидаров създаде скулптури, превърнали се в емблеми на града. „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“, „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и наше съвременно културно наследство.

Поклон, професоре!

Снимка: ТУ-Варна

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април 2024 г. от 14:00 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/