in

Проучване на „Галъп“ в 44 държави: Преувеличена ли е заплахата от COVID-19?

Снимка: Pixabay

В периода между октомври и декември 2023 г. в 44 държави по света е проведено традиционното проучване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в обобщение на годината. С проучването е засегнат въпросът „Преувеличена ли е заплахата от COVID-19?“

Данните от проучването показват, че 45% анкетирани по света са съгласни или напълно съгласни с твърдението „Смятам, че заплахата от коронавируса беше преувеличена“, в сравнение с 33%, които не са съгласни или категорично не са съгласни, и още 18%, които не клонят в нито една от двете посоки.

При допълнително проучване на глобалните данни се установяват значителни разлики между регионите по света, както и между различни страни в самите региони.

Въпреки че са сред страните с най-високи дялове на смъртни случаи, държавите в Източна и Югоизточна Европа са най-склонни да се съгласят, че заплахата е преувеличена – Босна и Херцеговина (75% такъв тип отговори), Косово (71%), Азербайджан (68%), Румъния (66%) и Грузия (65%) са сред най-убедените.

Близкият изток (47%) също показва високи нива на съгласие, че заплахата от COVID-19 е преувеличена. Разпокъсани от войни, общества – Афганистан (62%), Ирак (59%) и Сирия (57%), където има значителна заплаха за живота – се оказват и сред страните, най-склонни да се съгласяват, че заплахата от COVID-19 е преувеличена.

Съществуват значителни разлики между страните, изследвани в Африка, като съгласието достига до 59% в Кения, а е, например, само 32% в Нигерия. Предишни изследвания подчертават наблюдението, че страните в Африка са се оказали сериозна мишена на дезинформационни кампании относно пандемията от COVID-19.

Страните в Западна Европа, Северна Америка и Латинска Америка са най-склонни да отхвърлят мнението, че заплахата от COVID-19 е преувеличена. Испания (61% негативни към подобно схващане мнения), Мексико (57%), Обединеното кралство (49%), Германия (48%), САЩ (47%), Канада (47%) и Португалия (46%) са най-видими примери. Всички тези страни с голямо население имаха много жертви и сериозен брой потвърдени случаи[5]. При толкова много хора, изложени на опустошителните въздействия на COVID-19, не е изненада, че е по-малко вероятно да се вярва, че заплахата е преувеличена.

България:

И у нас оценката на годините на пандемията са по-скоро критични – 44% от българите смятат заплахата за преувеличена, 28% не са съгласни, а една четвърт от анкетираните от нас остават между двете мнения. Малцина не могат да преценят.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/