in

Рецепта за бърз и лесен козунак: Тайната на перфектното тесто е в ракията

Колаж: "Нова Варна"

Великден наближава, а едно от задължителните неща, които трябва да сложим на трапезата за този празник е козунакът. И какво по-хубаво от един домашно приготвен козунак, с който да зарадваме своето семейство и близките си? Ето как да си приготвим това апетитно тестено изделие сами вкъщи, лесно и бързо:

Необходими продукти:

  • брашно – 1 кг
  • краве масло – 100 грама
  • яйца – 5 броя
  • прясно мляко – 1 ч.ч.
  • захар – 1 1/2 ч.ч.
  • мая – 1 кубче
  • ванилии – 3 броя
  • ракия – 1 супена лъжица

Вкусна рецепта за агнешко с билки и чесън за Великден

Начин на приготвяне:

Първо трябва да се заемете с подготвянето на брашното. Пресейте го, за да може да стане козунакът по-пухкав.

След това затоплете млякото и към него прибавете маята, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно. Разбъркайте добре и оставете сместа да набъбне за около 30 минути.

В това време в отделна купа разбийте 4 от яйцата. След това към тях добавете разтопеното масло и захарта, като не спирате да бъкате през цялото време. Добавете и сместа с маята и отново разбъркайте добре. После прибавете и ванилията.

след това започнете постепенно да добавяте пресятото брашно, като първо разбърквате с лъжица, а след това започнете да замесвате с ръце.

Тук идва моментът да добавите и малкото количество ракия, за по-добро омесване на тестото. Целта е накрая след месенето да се получи тесто, което да не лепне. Ако желаете можете а добавите и стафиди (около 1 кафена чаша), които да замесите заедно с тестото.

Оставете тестото да втаса за около час под кърпа, след което трябва да е удвоило размера си. Добра идея е предварително да намажете купата с олио, за да не залепне за нея.

След като тестото е удвоило обема си го премесете отново. След това го оставете да втаса отново, като вече го поставите във формата за печене.

След като тестото отново втаса намажете подготвените козунаци със смес от разбит жълтък и 2 с.л. захар. По желание гарнирайте с парченца бадеми.

Козунаците се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса, докато придобият познатия апетитен златист цвят. За това ще е необходимо време от около 1 час.

Добър апетит!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/