in

Финансист обяви кога можем да приемем еврото

Колаж: "Нова Варна"

Икономистът Румен Гълъбинов заяви, че според него приемането на България в еврозоната през 2025 г. е трудна, но не и непостижима цел. Според финансиста Бисер Манолов пък смята, че най-реалистичната година за влизане в еврозоната е 2026 г.

„Поставят се определени условия, като например да продължи намалението на инфлацията. Годишната за март е 3%. Преди това беше 3,3%. Очакваме през следващото тримесечие да се изравни със средната в еврозоната. Имаме възможност да поискаме извънреден конвергентен доклад, който да бъде направен с проследяване на инфлацията от 3 до 6 месеца“, коментира икономистът Румен Гълъбинов в ефира на Нова Нюз.

Финансистът Бисер Манолов на свой ред подчерта, че за последната година балансът на ЕЦБ спада с 2,3 трилиона долара, което означава силно рестриктивна политика и забързан спад на инфлацията.

„Най-реалистичната година за влизане в еврозоната е 2026 г. Критерият за бюджетен дефицит може да ни избяга. Разходната част се забързва за сметка на приходната. Може да видим спад в потреблението заради увеличението на лихвите по левовите кредити“, смята той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/