in ,

ЦИК в Очакване на Избори 2024: Стратегии за подобрение на изборния процес

Колаж: "Нова Варна"

На 9 юни 2024 година България ще премине през значително предизвикателство в своята изборна история – провеждането на предсрочни избори за Народно събрание съвместно с тези за Европейски парламент. Това събитие ще бъде тест за изборната администрация и органите на изпълнителната власт, особено след последните промени в Изборния кодекс от декември 2022 година.

Поуките от изборите за парламент и за местна власт през 2023 година показват, че е наложително да се внимава за редица ключови аспекти при организацията на изборите. В тази връзка, Общественият съвет към Централната избирателна комисия – ЦИК, изтъква няколко предложения за подобряване на прозрачността и укрепване на доверието на избирателите:

1. Организацията на машинното гласуване:
Важно е да се осигури надеждна и лесно достъпна технология за машинно гласуване, което да улесни процеса за всички избиратели и да минимизира възможностите за грешки и злоупотреби.

2. Обученията на изборната администрация:
Разширените и задълбочени обучения за членовете на изборните комисии са от значителна важност, тъй като подготвеността им директно влияе на коректността и ефективността на изборния процес.

3. Оборудването на изборните помещения
Адаптацията на изборните помещения с цел улесняване на достъпа и осигуряване на необходимата инфраструктура е съществен елемент от подготовката за изборите.

4. Видеонаблюдението
Задължителното видеонаблюдение в изборните секции би помогнало за прозрачността на процеса и би намалило възможностите за нарушения.

5. Социологическите изследвания
Правилното и обективно използване на социологическите данни може да предостави ценна информация за мненията и предпочитанията на избирателите, което от своя страна спомага за по-точното планиране на изборния процес.

6. Разяснителната кампания за избирателите
Информационните кампании, насочени към избирателите, са ключови за увеличаване информираността относно правата и задълженията по време на изборния процес, както и за стимулиране на активното участие в изборите.

По публикацията работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/