in

Брокер шашна с прогноза за цените на апартаментите: Ето какво ще стане

Снимка: Google Street View

По думите на брокера Димитър Калайджиев в момента двустайни имоти в София се продават средно за между 90 000 и 120 000 евро. Той съветва хората да купуват апартаменти на зелено и с добро самоучастие от 20-30%, като тук важен момент е и да се проучи инвеститорът и неговата история.

„В последната година и половина почти няма добри сделки на вторичен пазар, т.е. с акт 16. За мен най-добрата инвестиция е, ако се намери инвеститор, който дава възможност за 20% сега, а останалите на акт 16. Това дава добра гъвкавост за купувачите. Каквото и да стане, имаме само 20% вкарани в имота“, обясни брокерът в ефира на бТВ.

По думите на Димитър Калайджиев на национално ниво има спад на имотните сделки с 1,5%, но в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, се отбелязва ръст.

„Двустайните маломерни жилища са апетитна хапка за инвеститори и спекуланти. Маломерните тристайни апартаменти до 90-95 квадрата са добре за млади семейства, които нямат толкова средства. Говорим за имоти в ново строителство. Тези, които търсят завършено и готово, осъзнават, че цената е много висока, нямат избор и след мъчене 2-3 месеца се насочват към строеж“, допълни брокерът.

Как ще се отрази влизането на България в еврозоната на имотния пазар?

„Лихвените равнища в еврозоната в момента са осезаемо по-високи от тези в България. Едно евентуално влизане в еврозоната в началото на 2025 г. ще доведе в краткосрочен план до по-сериозно повишаване на лихвите в България – както на основните, така и на тези по кредитиране“, каза финансистът Владимир Сиркаров.

Въпреки това по думите му Европейската централна банка постепенно ще започне да намалява основните лихви.

„В по-дългосрочен план има много голяма вероятност, поради макроикономическото развитие на България и западноевропейските страни, в рамките на 2-3 години лихвите за кредитирането в еврозоната да са по-ниски от лихвите в България. Тук виждам спекулация с текущите равнища на цената на кредита и не мисля, че това трябва да притеснява хората толкова сериозно, тъй като ипотечните кредити са дълги кредити“, допълни той.

По думите на брокера цените ще растат дългосрочно. Калайджиев прогнозира, че след 10-15 години средната цена за апартамент в София ще е поне с 40-50% нагоре.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/