in

В предаването „Активни варненци“ днес: Каква е ролята на гражданите за контрол върху институциите във Варна? (ВИДЕО)

Снимка: "Нова Варна"

В предаването „Активни варненци” днес ще Ви запознаем с практиките за граждански активизъм във Варна. Кои са начините да се влияе върху институциите, как да се контролират градоустройствените решения на местната управа, как се развива Варна и какви механизми има за налагане на обществения интерес ще разберем от нашия гост – Венцислав Стойков.

Той е варненски активист, икономист, защитник на животните и околната среда, има свой център в подкрепа на безпризорни котки. Венцислав Стойков познава добре механизмите на местната управа и разказва с компетентност истории за това как се развива гражданският контрол върху местната власт през последните десетилетия.

Здравейте, господин Стойков. Кажете, каква е ролята на гражданите за контрол върху институциите?

Ролята на гражданите е съществена, защото гражданското общество се утвърди напоследък, но за да има въздействия на институциите трябва организираност и масовост, защото единични действия на гражданите често се неглижират, просто защото институциите нямат доверие, че гражданите могат да предлагат правилни решения.

Вие когато срещате чиновници, получавате ли обещания за действия от институциите и тези обещания договореност ли са?

Да, получавам обещания, но те не са договореност, защото те не са реално подплатени с действия, срокове. Рядко начинанията по потърсени обещания имат успех без граждански натиск.

Начинът е да се въздейства на институциите. Което ние с подписка направихме и спасихме едни дървета до ул. „Хан Тервел“, за които бе излишно да бъдат махани. Така разбрахме процедурата и защо това се прави.

Защо се прави?

Усвояват се едни пари. Това е начин да се усвоява бюджетът. Садят се едни дървета, после се поливат веднъж и те изсъхват.

Чести ли са тези примери на действия само за усвояване на бюджет?

Това е редовна практика. Това не винаги е проблем, когато усвояването има някакви постигнати резултати. Има обаче и много случаи, когато резултатите са значително по-зле отпреди. Няма дълготраен резултат. Има случаи, когато със средствата не само не се подобрява средата, а напротив – тя става доста по-лоша.

Какви са наблюденията Ви върху работата на общински съвет?

В съвета все още се напасват нещата. Вече има и поляризация, което е съвсем нормално. Надявам се да е значително по-добре от предходния, защото като предходния Общински съвет не е имало. Това беше нещо невероятно. Прави ми впечатление, че по-предишния, който беше също на ГЕРБ, там имаше много читави общински съветници и от ГЕРБ и от всички партии, докато в предходния имаше „послушковци“, които гласуваха без отношение всичко, което бе спуснато за гласуване.

Но управниците са зависими от избирателите.

Не винаги. Избраниците не винаги имат възможност да взимат решение, но винаги имат информираност да взимат правилните решения, а има и много манипулирани избори.

В крайна сметка какъв е механизмът да се влияе на нашите управници, гражданският активизъм достатъчно силен ли е?

Днес сякаш се действа за това хората да бъдат отдръпнати от политиката. На обществото се представя, че политиката е мръсна работа, а как може да е мръсна една дейност, от която всички зависим.

Гражданският активизъм не е достатъчно силен. У нас има ликвидиране на нормалното образование, а хората спират да се интересуват от политика. Странна е логиката, че всички са маскари.

Има ли присъствие на експертност в политиката?

Да, определено. Тези, които се занимават с политика, обикновено не са експерти, защото то е невъзможно физически. Няма как за 24 часа в денонощие да можеш да видиш всичко, което се отнася до теб, като информация, изнесена по вестниците, като зададени въпроси, коментари, с които трябва да си запознат. В същото време ад прочетеш всички материали, които са подготвени по твоя ресор, да ги обмислиш и да ги разпишеш. То просто е невъзможно.

Има ли местни стратегически решения за развитие на града? Има ли тук достатъчно креативност, съзидателност в политиката?

Не, няма такива решения. Липсват големи цели. Днес трябва да се правят едни големи ремонти. Но това е обичайна дейност, просто поддържане на ниво. Нищо ново, специално не се прави. Не е имало такова отстъпление от позиции.

Хората все сравняват Варна с Бургас и това не е банално. Сравнението го правят хората и с основание. Преди години като се решаваше въпроса с пристанище Варна и хората не взеха отношения, а градът остана в спомагателната транспортна мрежа.

Кой е механизмът гражданите да оказват влияние на политиците, за да се стигне до по- добри решения?

Няма един механизъм. Има много начини – чрез разговори, дебати, обсъждания, предложения. Трябва хората да се поставят и на мястото на политиците и да се разбере какъв е начинът на управника да се съобрази с нуждите на хората. Начин да се въздейства е гражданският натиск – с декларации, медийни публикации, а политиците са често в избори, което също е добре. Така политиците трябва повече да се съобразяват с гражданите.

Чуйте целия разговор с Венцислав Стойков във видеото тук:

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/