in

Лава в небето: Вулкан в Индонезия изригна. Има пострадали и стотици евакуирани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кадър: Youtube/The Star

Вулканът Руанг в Индонезия изригна. Стотици хора бяха евакуирани – най-малко 800 души в индонезийската провинция Северен Сулавеси. Дни наред вулканът е изхвърлял в небето облаци лава и пепел, информира агенцията по вулканология на страната в сряда.

Вулканът, разположен на остров Руанг на около 100 км от столицата на провинцията Манадо, е изригнал повече от три пъти от вторник, съобщава Ройтерс.

Има пострадали. Кадри на агенцията показват хора, които са поставени на носилки, и жена с бинтована глава, качена върху гърба на мъж.

Властите повишиха нивото на тревога до второто най-високо ниво след повишената активност, заяви Херунингтяс Деси Пурнамасари – служител в Индонезийския център за вулканология и смекчаване на геоложките опасности.

Изригването на връх Руанг е предизвикано от скорошни земетресения на острова, като планината изхвърля опасни и „експлозивни горещи облаци“ на височина до 1,8 км в небето, каза тя.

„Трябва да изчистим острова, защото очакваме, че може да има още изригвания. Никаква дейност не е разрешена в рамките на четири километра от кратера“, каза тя.

Кадрите, видяни от Ройтерс, показват потоци от червена лава, стичащи се надолу по планината, отразени във водите отдолу, и извиващи се облаци от сива пепел над кратера.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/