in

Проучване на Нова Варна: Достигнаха ли цените на козунаците във Варна тези в София?

Снимка: Нова Варна

В светлината на предстоящите празнични дни, жители и гости на Варна се насочват към най-вкусната част от празника – козунаците. Ние от “Нова Варна” проведохме проучване, за да разберем как се изменят цените на традиционните козунаци в различни пекарни в град Варна.

Тъй като искахме да видим разнообразието на цените, посетихме различен вид пекарни – от по-бутикови до по-малки пекарни. Намеренията бяха ясни – да идентифицираме къде могат варненци да намерят най-доброто съотношение цена-качество, както и колко са се изменили цените спрямо предходната година.

Ценови диапазон 

От проучването стана ясно, че цените варират значително. В луксозните пекарни в града, те могат да надхвърлят 20 лева за брой. В по-малките и квартални пекарни, цените обикновено са между 5 и 10 лева. 

В хода на проучването, посетихме една от по-луксозните вериги хлебарници в града. Там ни споделиха, че има повишение на цените спрямо миналата година. Освен че самите продукти са поскъпнали, работните заплати, наемите и осигуровките също налагат по-високата цена на продукцията. 

Например, козунак с шоколад нутела и орехи струва 19,99 лева за брой. Съставът му включва: брашно тип 400, яйца, прясно мляко, растително олио, захар, вода, сол, течен шоколад нутела, орехи. 

Цената на козунак с локум и стафиди е 17,99 лева за брой, като продуктите за приготовлението му са: брашно тип 400, яйца, прясно мляко, растително олио, захар, вода, сол, локум, стафиди. 

За да направим съпоставка, посетихме и малка пекарна, която предлага по-масова продукция. Там ни споделиха, че цената на класическия козунак миналата година е била 6 лева за брой, а тази година е 7 лева. Повишението варира между 0,90 лева и 1 лев. Цената на козунак с мармалад, както и с локум е 7,50 лева за брой. Козунакът с шоколад струва 8 лева. 

Отбихме се и в трета верига пекарни, където се натъкнахме на по-ниски цени. Козунак с шоколад, съдържащ брашно, мая, сол, захар, олио, яйца, лимон, шоколад и ядки струва 5,20 лева. Козунакът със стафиди, както и козунакът с локум са на същата цена – 5,20 лева за брой. 

Разнообразие от вкусове и добавки

Както разбрахме, в допълнение към класическата рецепта, някои пекарни предлагат козунаци с различни пълнежи – шоколад, локум, стафиди, орехи. Разнообразието от вкусове влияе на цената, като по-специалните съставки логично водят до по-високи цени. 

Реакции от потребители

Клиентите изразиха различни мнения. Някои споделиха, че предпочитат да купуват козунаци от дребни местни пекарни, където цените са по-достъпни, а качеството остава добро. Други заявиха, че на празничния стол не се колебаят да похарчат повече за уникален вкус.

По проучването работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/