in

След поругаването на гроба на патриарх Неофит: Оказа се, че около 15-20 души поругават храма ежедневно

Колаж: "Нова Варна"

Припомняме, че гробът на патриарх Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм „Св. Неделя“, беше поруган. Кадри от охранителна камера показаха как мъж събаря кръста върху гроба му. Той вече е задържан. Оказва се обаче, че това всъщност далеч не е първото посегателство.

„Нека да кажем първо, че паметникът вече е възстановен напълно в първоначалния си вид. Вандалът, който стори това безобразие, не го прави за първи път. Има почти ежедневна вербална агресия срещу духовниците и служителите на храма. Тези нападки идват от него и хора като него, които живеят по улиците и не се съобразяват с общите порядки“, разказва отец Николай, предстоятел на храм „Св. Неделя“ пред бТВ.

Според него тези хора изливат гнева си върху храма. Имало е опити за оскверняване на гроба на екзарх Йосиф и на Софийския митрополит Партений. „Това не са единични случаи. Става дума за около 15-20 души, които го правят“, поясни отец Николай.

„В момента, в който се появиха кадрите от камерите, разпознах човека – не му зная името, но веднага се сетих кой е той“, обясни още той.

Отец Николай не смята, че вандалските прояви са опит за нарушаване на паметта на патриарх Неофит. Според него тези бездомни хора показват своя протест срещу обществения порядък.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/