in

Във Варненско са взети мерки срещу дивото къмпингуване

Снимка: Pixabay

Стана ясно, че Община Долни чифлик е предприела конкретни действия и мерки срещу дивото къмпингуване на територията на Черноморското крайбрежие в землището на селата Ново Оряхово и Шкорпиловци. След като в началото на месец април е бил получен сигнал за незаконно разположени кемпери, каравани и други съоръжения, се е стигнало до проверка в землището на с. Ново Оряхово и с. Шкорпиловци. Тогава са били установени множество нарушения:

В района на местност Камчийски пясъци, в землището на с. Ново Оряхово, община Долни чифлик са били паркирани 6 каравани и 1 микробус и 1 ремарке без регистрационни номера. Проверяващите са намерили постройка от дървени палети, натрупан дървен материал, маси, столове, гуми, шезлонги, хладилник, бетонови блокчета, пейки, метално барбекю и мивки.

В района на местност Изгрев-Хоризонт, в землището на с. Шкорпиловци, община Долни чифлик са били паркирани 55 каравани от които само 11 са били с регистрационни номера и 1 бус. Имало е 7 палатки, маси, столове, метална конструкция на шатра, а караваните са имали табели, че са охранявани от СОТ.

В землището на с. Шкорпиловци, община Долни чифлик са били разположени 2 каравани, маса, столове, пейки, гуми, дървени палети и мивка.

Комисията не е установила собствениците на неправомерно паркираните каравани, на палатките и на другите обекти, а за установените нарушения е бил сезиран по компетентност Директора на областна дирекция на МВР – Варна за ангажиране на административно наказателна отговорност на нарушителите.

След констатираните нарушения Община Долни чифлик е предприела незабавно действия по компетентност. Поръчани и изработени са стикери, в които е бил посочен 26-ти април 2024 година като краен срок за доброволно премахване на незаконно разположените кемпери, каравани и съоръжения. При разлепването на стикерите е било установено, че каравани има останали само в местност Изгрев-Хоризонт.

След излъчването и на репортаж по Канал 1 на БНТ, който показа реалната картина на подготовката за диво къмпингуване в защитената местност в района на с. Ново Оряхово, караваните и палатките са били премахнати.

Община Долни Чифлик е изработила и до края на тази седмица ще постави обозначителни и информационни табели в района на м. Камчийски пясъци и м. Изгрев-Хоризонт в землището на с. Шкорпиловци. Те забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС в посочените територии.

Припомняме, че съгласно разпоредбата на чл.10а, ал.4 от ЗУЧК, палатки, кемпери или каравани не могат да бъдат разполагани в границите на защитени територии – природна забележителност и защитена местност, каквито са посочените територии.

Идната седмица, на 26-ти април 2024 година, когато изтича предупредителният срок за доброволно премахване на незаконно разположените кемпери, каравани и други съоръжения, предстои нова проверка.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/