in

Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за жестоките наводнения в Дубай?

Колаж: "Нова Варна"

Припомняме, че в Дубай станаха свидетели на рекордни наводнения през последните часове. Това доведе до спекулации относно „посяването на облаци“. Какви в крайна сметка са причините за излелите се екстремни дъждове?

Дубай е разположен на брега на Обединените арабски емирства и обикновено е много сух. Но въпреки че получава средно по-малко от 100 mm годишно валежи, понякога има екстремни дъждове, съобщава Би Би Си.

В град Ал-Айн – малко над 100 км от Дубай, бяха регистрирани около 256 мм дъжд само за 24 часа.

Основната причина е „прекъсната“ метеорологична система с ниско налягане, която вкарва топъл, влажен въздух и блокира преминаването на други метеорологични системи.

„Тази част от света се характеризира с дълги периоди без дъжд и след това с нередовни, обилни валежи, но въпреки това това беше много рядко събитие с валежи“, обяснява проф. Маартен Амбаум, метеоролог от университета в Рединг, който е изучавал моделите на валежите в района на Персийския залив.

Какво е облачно засяване и играе ли роля?

Засяването на облаци включва манипулиране на съществуващи облаци, за да се помогне за производството на повече дъжд.

Това може да се направи с помощта на самолети за пускане на малки частици (като сребърен йодид) в облаците. Тогава водната пара може да кондензира по-лесно и да се превърне в дъжд.

Техниката съществува от десетилетия и ОАЕ я използва през последните години, за да помогне за справяне с недостига на вода.

В часовете, последвали наводненията, някои потребители на социалните медии побързаха погрешно да припишат екстремното време единствено на скорошни операции по засяване на облаци в страната.

По-ранни доклади на Bloomberg предполагаха, че самолети за засяване на облаци са били разположени в неделя и понеделник, но не и във вторник, когато е настъпило наводнението.

„Дори ако засяването на облаци е насърчило облаците около Дубай да изпускат вода, атмосферата вероятно щеше да носи повече вода, за да образува облаци, на първо място, поради изменението на климата“, казва д-р Ото.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/