in

Всеки трябва да знае това: Фатални грешки, заради които козунакът не става на конци и не бухва

Кадър: YouTube

Великден вече чука на вратата. А кое е едно от най-важните неща, които задължително трябва да присъстват на трапезата на този прекрасен празник? Козунакът! В най-добрият случай той е домашно приготвен, пухкав и на конци. Но как се постигат всички тези ефекти или по-точно какво ни пречи да ги постигнем? Определено тук има някои тънкости, които е задължително да знаем, за да си направим перфектния козунак и да зарадваме семейството и близките си. Ето кои са фаталните грешки, заради които козунакът никога не става на конци и не се надува достатъчно:

Качествени продукти

Когато ви предстои да приготвяте козунак, не жалете продуктите. Не избирайте онези, които са на промоция, а залагайте на такива, в чиито качество сте сигурни. Това е ключов момент.

Забравяте за пресяването на брашното

Още едно нещо, което може да ви изиграе лоша шега, когато става въпрос за направата на вкусни козунаци на конци. Колкото и да бързате, отделете си време за няколко пресявания. Добре би било това да се случва през ситна решетка за още по-пухкав резултат.

Прекалявате с ароматите и подправките

Домакините, които редовно използват богат набор от подправки, допускат една и съща грешка и тя е свързана с тяхното прекаляване. Не се увличайте и не добавяйте прекалено много ром, ванилия, шафран или кардамон.

Месене на тестото

Тестото не бива да е прекалено меко и лепкаво, защото накрая козунакът ще се разлее и ще е плосък. Не е препоръчително обаче да е и прекалено твърдо, защото няма да го има онзи любим пухкав ефект.

Температура

Тук става въпрос не само за температурата на продуктите, но и температурата в помещението. Козунакът обича да му е топло. Няма да ви е приятно да прекарате няколко часа в кухнята при 35 – 40 градуса, но ако искате феноменален козунак за Великден, трябват и жертви.

Успех!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/