in

Във Варна пристигна първият кораб с американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Кадър: Youtube/Port Varna

Товарът е пристигнал на Пристанище Варна – Запад и е доставен от плаващия под нидерландски флаг кораб „Адамас“.

Още днес горивото, произведено от американската компания „Уестингхаус“, ще бъде превозено в специални контейнери с железопътен транспорт от пристанищния терминал до атомната централа, където ще пристигне утре, съобщава БНТ.

Това е първата доставка на ядрено гориво по обявения през декември 2022 г. десетгодишен договор между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“. Горивото се произвежда в завода на компанията в шведския град Вестерос и се доставя на цената на използваните руски касети. Това ще позволи на ядрената централа да запази себестойността на производството си.

Договорът предвижда още компанията „Уестингхаус“ да инсталира безплатно своя система за вътрешно-реакторен контрол, която да работи паралелно с руската. Така ще се осигури безопасен преход от едното към другото гориво.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/