in

Голяма новина за тока в България

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че народните представители на първо четене са решили да отложат либерализацията на тока с една година. Припомняме, че тя трябваше да се случи през месец юли тази година, но с приетите промени ще бъде реализирана през юли 2025 г.

“Ако либерализацията се случи сега домакинствата ще плащат с 20% по-скъп ток”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Според сега действащите законови разпоредби в Закона за енергетиката реформата на електроенергийния пазар за битовите потребители трябваше да започне частично от 1 юли тази година. Оттогава се предвиждаше да отпадне ролята на Националната електрическа компания като обществен доставчик.

Освен това базовата цена за домакинствата, която в настоящия момент се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране като регулирана, трябваше да се определя от Министерския съвет. Регулираните цени изцяло трябва да отпаднат от началото на 2026 година, съобщава БГНЕС.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/