in

Голям проблем по Черноморието: Какво се случва?

Снимка: Google Street View

Стана ясно, че тази година туристическият бизнес по Черноморието ще разчита на работници от Узбекистан, Турция, Киргизстан, Бангладеш. За това алармират хотелиери, които твърдят, че са изправени пред провал на летния сезон заради липсата на персонал.

По Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 000 работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се очаква работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи, предава БНР.

Работодателите по Южното Черноморие очакват над 5-6 000 работници от Узбекистан. За трета поредна година се търси работна ръка от азиатската държава, защото тези хора имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях, отбелязват от туристическия бранш.

Тази година търсенето на кадри от Узбекистан е повишено с над 30%. Досега обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината е въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС и в усложнените процедури за престой и работна виза за над 3 месеца.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/