in

Д-р инж. Дойчин Ников: „Мечтите са безплатни“, относно изкараните стари проекти за леко метро във Варна

Снимка: Община Варна

Д-р инж. Дойчин Ников, председател Клъстер Черноморска Икономическа Зона коментира планираната от Община Варна лека железница по бул. „Цар Освободител“. „Мечтите са безплатни“, коментира той и заяви, че още през 2015 г. е предложил такъв проект на бившия кмет на Варна и Общински съвет – Варна, заедно с цялостна концепция за реализация на инфраструктура четири сезона за генериране на туристи целогодишно във Варна

Инж. Ников заяви, че проектното предложение е било подкрепено със заявена заинтересованост от водещ производител на подвижен жп състав Европа с налично лоби в Брюксел, с цел такъв проект за град Варна да получи безвъзмездно европейско финансиране до 12 месеца за изработка на технически проект, с цел впоследствие да получи и европейско финансиране за изграждане на лека градска железница.

Но оттогава са минали близо 10 години.

По думите на инж. Ников днес общината нито има идея откъде да вземе средства за изработка на технически проект за лека градска железница, нито има установени контакти в Брюксел в близките 2 години, за да получи безвъзмездна техническа помощ за изработка технически проект.

„Без изработен технически проект мечтите са безплатни, общината практически от никъде не може да намери финансиране за градска железница“, смята Ников.

„При условие, че Градски транспорт ЕАД Варна от години е на загуба, няма как подобен проект, лишен от обща интегрирана концепция да бъде рентабилен за града“, казва експертът.

По негови думи градът продължава да се развива без абсолютно никаква обща градоустройствена концепция, без никаква икономическа концепция за развитие, без никакви икономически постижения и без нито един проект, заявен в Брюксел.

Инж. Ников смята, че леката градска железница трябва да се планира, но Община Варна продължава да няма никакъв административен капацитет подобен проект да се случи във Варна в близките 4 години или за това, такъв проект да получи техническа помощ. финансирана от Брюксел.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.