in

Задават се порои до броени часове: Коя част на България ще ударят най-силно?

Снимка: Pixabay

Синоптици предупреждават, че в следващите дни над България ще преминат два средиземноморски циклона, които ще ни донесат солидно количество пролетни валежи от дъжд. Температурите ще са близки до нормалните за сезона. В събота се очаква да вали най-много в Южна и Източна България. Ще се заформят и гръмотевични облаци.

Очаква се в петък валежите да започнат следобед в югозападната част на страната с по-съществени количества в планините, където във високия пояс ще превали сняг, съобщава Нова телевизия.

Възможна е оскъдна гръмотевична активност. Вятърът ще има слаби до умерени студени пориви от изток. След като температурите призори се приближиха до нулата, следобед ще се движат между 13 и 18 градуса.

Петъчните облаци и валежи са в периферията на циклон с център над Гърция, който ще продължи движението си на изток. При южните ни съседи, особено в Централна Гърция, времето ще е откровено опасно, с проливни валежи и гръмотевични процеси и риск от наводнения. За броени часове ще се акумулират около 100 литра на квадратен метър.

В събота у нас ще вали най-вече в южните и източните райони. По Черноморието дъждовете ще са временно интензивни. Следобед и вечерта на запад ще се оформят гръмотевични облаци с краткотраен валеж. Вятърът ще е студен от север, дневните температури – между 12 и 17-18 градуса. По-хладно ще остане в Източна България.

В неделя температурите ще са с градус по-високи, но ще остане мрачно и облачно. С преминаването на още един циклон се очакват интензивни валежи с гръмотевична активност по студения фронт в централните и източните райони. Ще има риск от пролетни бури с градушки.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/