in

След смъртните случаи от коклюш у нас: Как се е стигнало до фаталния край и докъде ще стигнат мащабите на заболяването? (ВИДЕО)

Кадър: БНТ

Както вече стана ясно, две бебета от Кюстендил са починали заради коклюш. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви на брифинг, че бебетата са били от една махала в града, но семействата не са се познавали и не са имало контакт. Той поясни, че към този момент всички контактни на децата са установени и изолирани.

По информация на Ангел Кунчев при бебетата заразата е установена на късен етап и това е повишило вероятността за фаталния край.

Извънредно: Първи смъртни случаи от коклюш в България

„Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, която е предложена от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница“, коментира Кунчев.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Вирусът циркулира най-интензивно в столицата и Западна България. Според Кунчев вероятно разпространението му ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите.

Най-много са заболелите на възраст между 10 и 14 години.

Всичко, което трябва да знаете за коклюша

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/