in

Учени: На планетите с лилав оттенък може да има извънземен живот (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Един от въпросите, които най-много вълнуват човечеството е „Има ли живот извън Земята?“. Учени от университета Корнел вярват, че са направили голяма крачка напред в търсенето на извънземни.

Според ново проучване планетите, в които има извънземен живот, може да излъчват отличителен лилав оттенък, съобщава Дейли Мейл.

„Ние просто отваряме очите си за тези очарователни светове около нас“, каза д-р Лиза Калтенегер, съавтор на изследването.

„Лилавите бактерии могат да оцелеят и да процъфтяват при такова разнообразие от условия, че е лесно да си представим, че в много различни светове лилавото може да е новото зелено“, допълва Калтенегер.

Животът на Земята обикновено се свързва с познатия зелен оттенък. Животът на други планети обаче може да изглежда много по-различно.

В новото си проучване екипът се зае да разбере какво трябва да търсят ловците на извънземни.

„Трябва да създадем база данни за признаци на живот, за да сме сигурни, че нашите телескопи няма да пропуснат живот, ако се случи да не изглежда точно като това, което срещаме около нас всеки ден“, казва д-р Калтенегер.

Изследователите са каталогизирали цветовете и химическите сигнатури от разнообразна гама от организми и минерали.

Техният анализ разкри, че лилавите бактерии могат да използват невидима инфрачервена радиация за захранване на фотосинтезата.

Поради тази причина лилавите бактерии вероятно са преобладавали на ранната Земя преди появата на фотосинтезата от растителен тип, казаха изследователите.

„Те вече процъфтяват тук в определени ниши“, каза Лигия Фонсека Коелю, първият автор на изследването.

Отвъд Земята лилавите бактерии могат да бъдат особено подходящи за планети, които обикалят около по-хладни звезди червени джуджета – най-често срещаният тип в нашата галактика.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/