in

Хората във Варна са притеснени: Ще настане ли криза с паркоместата в „зелената зона“? (Видео репортаж)

Колаж: "Нова Варна"

Варна се подготвя за голяма промяна в управлението на градското паркиране с въвеждането на новата „зелена зона“. Проектът, иницииран от Община Варна, цели разширяването на платеното паркиране в широкия център на града. Според Младен Иванов, директор на „Общински паркинги и синя зона“, нововъведението обещава повече паркоместа и по-голяма гъвкавост за гражданите. Финансирането на проекта ще бъде осигурено чрез дългосрочен кредит.

Напомняме, че г-н Иванов сподели, че въвеждането на зелена зона се забавя поради пропуски от ниво проект до ниво изпълнител. Той допълни, че в града има и места, където липсват знаци.

Карта: Община Варна

По повод това, ние от “Нова Варна” решихме да излезем на улицата и да разберем какво е мнението на обикновения гражданин.

Жена, живееща в квартал, обхванат от зелената зона, коментира по темата: „Не е никак удобно. Аз разбирам да платя и да съм сигурна, че ще има къде да паркирам. А реално няма никаква гаранция за това. За да обобщя – мнението на всички живеещи наоколо е отрицателно.”

Друго мнение подчертава положителните аспекти: „Организирането на паркирането е чудесно, особено ако това допринесе за намаляване на неправилно паркираните коли.”

За някои, въвеждането на зелената зона представлява проблем: „Трудно ми е да приема, че трябва да плащам, когато използвам колата си само от време на време за кратки разстояния. Не виждам смисъл да се обременявам с допълнителни разходи.“

Има и такива, които виждат пряка полза от новата система: „Като човек, който работи в центъра, често се сблъсквам с липсата на свободни места за паркиране. Зелената зона би ме улеснила.“

Жена, работеща в квартал, обхванат от зелената зона споделя: “Не одобрявам. Аз работя тук и няма как да идвам до работа освен с колата. На няколко часа ще се налага да излизам от работа и да премествам колата си. Освен това след разчертаването на място за две коли ще може да паркира една.”

Много хора се нуждаят от допълнителни разяснения около ползването на „зелената зона“ и заплащането за нея.

Предстоящото развитие на проекта продължава да бъде в центъра на обществените дискусии. Въпреки разногласията, мнозина се надяват, че измененията ще допринесат за по-добрата организация на градското пространство и ще подобрят качеството на живот във Варна. Само времето ще покаже дали целите на проекта ще бъдат изпълнени успешно и дали гражданите ще приемат тези промени като положителни.

Повече можете да чуете във видеото:

По репортажа работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/