in

Рекордно количество хероин заловиха на „Капитан Андреево“

Снимка: БНТ

Голямо количество хероин е разкрито на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“, съобщиха от пресцентровете на Министерството на финансите и на прокуратурата.

Общото тегло на хероина е 402,720 кг, който е на стойност над 16,7 млн. лева, уточниха от митницата в Свиленград.

„Заловеното количество хероин е рекордно за последните пет години“, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на съвместен брифинг с Министерството на финансите и прокуртурата на граничния пункт с Турция.

Той съобщи, че по случая не е имало информация от партньорски служби, работено е основно на принципа анализ на риска.

„Разследването е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество. Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът“, каза Калин Стоянов.

Дрогата е била разпределена в 156 спални матраци, които камионът с водач турски гражданин е превозвал.

Превозното средство с турска регистрация е пътувало по дестинация от Иран за стрна от Европейския съюз. Разкриването на пратката е станало с ренгенова апаратура и последвал физически контрол, поясни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Шофьорът, 63-годишен турски гражданин, е задържан за 72 часа и обвинението ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неоклонение.

„Днешният успех е резултат от засилено междуинституциално сътрудничество и това е правилната посока, в която те трябва да работят“, коментира финансовят министър Людмила Петкова.

„Това е само първа стъпка по изпълнението на одобрения от министър-председателя Главчев план за решителни действия и използване на най-ефективните механизми и инструменти за борба с тежката и организираната престъпност“, добави тя.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов също посочи, че реализацията е била осъществена блгодрение на създадената организация от четири институции, а неговият заместник Пламен Павлов допълни, че специфичното са извършените контролно-аналитични дейности, довели до разкриването на случая.

Пресичането на трафика на наркотика е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП, в която участват структури на Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи, уточниха от финансовото министерство.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/