in

Румен Радев: Главчев още не е осъзнал с какво точно се е заел

Нелепо е хората, които до вчера бяха коалиционни партньори с ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че президентската институция колаборира с тях. Тази ревност е абсолютно смехотворна, заяви президентът Радев.

Вместо да ни занимават ежедневно със своите фантазии, те дължат отговор на българските избиратели дали ще възродят порочната сглобка и ще формират мнозинството, което ни докара до промените в конституцията, оказали се недоносче и генератор на хаоса с всички проблеми, с които трябва да се справяме днес, казва г-н радев в своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

Отговорността за служебното правителство носят именно партиите, които сътвориха тези конституционни промени, и пряко министър-председателят. Намесих се по отношение на предложението за нов външен министър, тъй като то излиза извън границите на нормалността предвид факта, че министърът на външните работи е пряко отговорен за изборите в чужбина. А заместник-председател на партия да организира вота, в който партията му участва, би дискредитирало целия изборен процес. Трябва да отбележим, че макар да му отне почти седмица, Даниел Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на поста, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси.

Струва ми се, че служебният премиер още не е осъзнал с какво точно се е заел и нека се консултира с експерти за авангардното си предложение да поеме и поста на министър на външните работи. Много е важно какъв екип от заместници ще се сформира във външно министерство, защото нека не си правим илюзиите, че г-н Главчев ще може да овладява всички процеси там. За поста има много подходящи дипломати, а е важно служебното правителство да осигури нормална среда за провеждане на изборния процес.
Договорът с „Боташ“ беше сключен при критични за България обстоятелства, когато кабинетът на Кирил Петков ни остави без газ, без интерконектор, без слотове и търгове. Тогава въпросният премиер се молеше на турския президент за един-единствен слот и то без успех. Затова на този договор следва да се гледа всеобхватно и да се анализират всички тенденции на енергийния пазар и консумацията на газ в региона. С въвеждането на глупавата „енергийна вноска“ ПП-ДБ дискредитираха обаче страната ни като партньор и търговец в цяла Европа и тепърва ще трябва да се възстановява доверието. Ако не могат да се реализират амбициите България най-сетне да продава газ, защото договорът с „Боташ“ дава достъп до терминали за втечнен газ, то тогава нека договорът се преразгледа, но не да се изхожда от моментната картина на пазара, а се гледа занапред и в регионален мащаб.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/