in ,

Колко заболели от коклюш има във Варна и как протича болестта?

Колаж "Нова Варна"

Продължават да се увеличават случите на коклюш в България. Заболели има и във Варна.

Началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна заяви пред Радио Варна, че 20 случая на болни от коклюш са установени от началото на март досега във Варна.

Експертът поясни, че 17 от заболелите са деца от различни градини и училища. Трима са възрастните (един на 38 и двама на по 43 години), които са се разболели във Варна.

Във Варненска област са открити 2 случая – в Провадия и Белослав.

Случаите нямат връзка помежду си, но всеки ден се регистрира поне по един нов, посочи Баева. Има и един случай на заболял 20-годишен младеж, допълни тя.

По нейни думи в случаите от Варна заболяването протича сравнително леко, като повечето болни не са диагностицирани още при първите симптоми. Те са лекувани от своите лични лекари с антибиотици.

Болестта започва с оплаквания от болки в гърлото, температура и кашлица, която започва да се задълбочава в пристъп, по време на който се издава специфичен звук със свиркане. Кашлицата може да продължи 2-3 месеца, допълни д-р Баева.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/