in

На 22 Април отбелязваме Денят на Земята. Ето няколко интересни факта за планетата ни

Снимка: Pixabay

На 22 април всеки година отбелязваме Денят на Земята. Първоначално започнал като движение за околната среда в Съединените щати през 1970 година, днес той е отбелязван от над половин милиард души.

Ето няколко факта за нашата планета:

  • Земята не е съвсем кръгла – Поради въртенето си, Земята е по-широка в екваториалния регион отколкото в полюсите.
  • Планините растат – Хималаите, които включват и най-високата точка на Земята – връх Еверест, продължават да растат около 1 сантиметър всяка година. Това се дължи на тектоничните движения.
  • Земното ядро се върти по-бързо от повърхността – Учените са установили, че вътрешното ядро на Земята се върти с малко по-голяма скорост от въртенето на земната кора.
  • Земята има скрити океани – Под земната повърхност се намират огромни количества вода, а някои учени предполагат, че тези „скрити океани“ могат да съдържат три пъти повече вода, отколкото всички повърхностни води в света.
  • Над 70% от повърхността на Земята са покрити с вода
  • Гравитацията не е една и съща във всички части на Земята – това се дължи на различията в масата и формата на планетата.
  • Луната не е единственият спътник на Земята – През 1986 г. е открит астероидът Круитни, a през юни 1997 г. е признато, че Круитни е спътник на Земята.

Значението на Деня на Земята

Денят на Земята служи като годишно напомняне за необходимостта от опазване и защита на нашата среда. Това е ден за образование по въпросите на околната среда, стимулиране на политиката за устойчиво развитие и насърчаване на хората да предприемат действия за намаляване на тяхното въздействие върху планетата.

Инициативите включват почистване на местни паркове, засаждане на дървета, рециклиране и кампании за намаляване на използването на пластмаса. В допълнение, множество учебни заведения и организации провеждат образователни семинари и работилници за устойчиво живеене.

Денят на Земята ни напомня, че всеки от нас има роля и отговорност за опазването на тази красива планета, която наричаме дом. Той представлява възможност да се отдадем на мисията за създаване на по-зелено и устойчиво бъдеще за следващите поколения.

По публикацията работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/