in

Ще се подобрят ли студентските общежития във Варна?

Снимка: Google Street View

От пресцентъра на Министерството на образованието и науката съобщават за медия „Нова Варна“, че стартират инвестиции за близо 40 млн. лв. за обновяване на студентските общежития във Варна

Стартират проекти за близо 40 млн. лв. за подобряване на материалната база в студентските общежития на варненски висши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на днешната си визита в града. Той посети Икономическия и Техническия университети във Варна и разговаря с ръководствата им за проблемите и предизвикателствата, които срещат.

Предстои учители от региона да преминат обучение за използване на изкуствения интелект в образователния процес. Това стана ясно по време на срещата на министър Цоков с ректора на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров. В нея участваха както преподаватели, така и представители на ИКТ Клъстер – Варна.

Висшето училище е създало Център за използването на изкуствения интелект в обучителния процес и работи за развиването и на студентски програми в това направление. Към момента в него работят 25 докторанти, които получават и методическа подкрепа от преподаватели от САЩ. “Изкуственият интелект може да промени изцяло образователната система, защото е възможно да се окаже, че вече фокусът няма да бъде върху намирането на правилните отговори, а в способността за задаване на подходящите въпроси”, акцентира министър Цоков. Той представи и насоките за дигитализация и използване на изкуствения интелект в обучителния процес, които МОН разработи през последния месец. “Много важна е връзката между училището и университета, но тя ще бъде максимално ефективна, когато в нея участва и бизнесът”, подчерта проф. Цоков, който обсъди и възможни промени в професионалното обучение с представители на ИКТ Клъстер Варна.

“60 години са само началото, Вие уверено гледате към бъдещето”, написа министър Цоков в книгата на Технически университет – Варна. Той разговаря с ректора проф. д-р Драгомир Пламенов и преподаватели от висшето училище, което тази година отбеляза своята 60-годишнина. Сред дискутираните теми бяха добрите резултати, които постига Професионалната гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки при Техническия университет. Министърът посети и Морския квалификационен център при висшето училище, в което студентите придобиват практически умения. “Тук виждаме на практика бъдещето на образованието, което се случва на толкова много места в образователните ни институции, формиращи конкретни умения за успеха на техните възпитаници”, подчерта проф. Цоков.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/