Категории: България

Важно за всички бременни жени: Ето как да предпазите бебето си от коклюш

Реклама

За последната седмица потвърдените случаи на коклюш в България са скочили с над 50%. Общопрактикуващ лекар заяви, че е препоръчително бременните жени да си поставят ваксина срещу коклюш през последния триместър, за да защитят бебето си в първите два месеца след раждането. Епидемиолог пък заяви, че има опасност случаите на коклюш да се увеличат още, въпреки че в момента не е сезонността на заболяването

„Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Задължителният имунизационен календар предвижда кога и как се поставят ваксините против коклюш. Препоръчва се да се слага бустер на бременните през последния триместър. Така детето, което се ражда ще бъде защитено в първите два месеца от неговия живот, когато не може да се постави ваксината“, коментира в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар. д-р Гергана Николова.

„Очакваме бързо решение от властите, защото ваксината трябва да бъде намерена от бременните. При положение, че искаме да защитим бременните и децата нека държавата да се раздвижи и да осигури ваксината, която да бъде безплатна. Трябва да разрешим проблема държавнически”, добави тя.

Според доц. Снежина Лазова, детски пулмолог и педиатър бременните жени трябва да бъдат убедени, че ваксината е безопасна. Тя уточни, че при заболяването е важна ранната диагностика. „Колкото по-рано е започнато лечението, толкова по-добре. При адекватно антибиотично лечение заболелият е заразен до 5 дни от стартиране на антибитика, нелекуваните продължават да бъдат заразни до две-три седмици, докато продължава симптоматиката”, каза Лазова.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова каза, че доказаните случаи на коклюш нарастват доста. „Има опасение, че ще се увеличават случаите. В момента не е сезонността на заболяването. Тя е лятно-есенна. Коклюшът е остра респираторна инфекция, която не е за подценяване. Най-висок риск от тежко протичане има при неваксинираните. При ваксинираните зависи дали е изпълнена цялата ваксинационна схема”, добави тя. Бацелова уточни, че в Западна Европа се добавят допълнителни реваксинални дози на 10 години.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ГДБОП разкри грандиозна схема за злоупотреба с еврофондове в Добрич

Петима са задържани в рамките на специализирана полицейска операция на територията на страната, съобщиха за…

преди 54 минути

Почина майката на един от най-обичаните наши певци

Стана ясно, че е починала майката на певеца Веселин Маринов, съобщиха на Facebook страницата му.…

преди 54 минути

Ученици, ако сте на матура в понеделник: Това е много важно за вас

Близо 25 000 гимназисти се очаква да положат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а…

преди 55 минути

Много събития тази нощ във Варна. Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г. в цяла Европа отново ще се проведе Нощ на музеите.…

преди 55 минути

Спират тока във Варна точно в неделя на тези места

На 19.05.2024 г. В периода 10:30 ч. до 17:00 ч. Поради извършване на оперативни превключвания…

преди 56 минути

Защо всеки ден трябва да консумираме зехтин

Стана ясно, че "...по-високият прием на зехтин се свързва с по-нисък риск от смъртност, свързана…

преди 56 минути