in

Колко струва тестът за коклюш и може ли българско семейство да си го позволи?

Снимка: Pixabay

Както вече стана ясно, медици препоръчват на бременните жени да си направят бустер срещу коклюш, за да предпазят бебетата си в първите два месеца след раждането им. Жените обаче сами трябва да намерят и закупят бустерите.

„Държавата трябва да вземе решение те да са безплатни за тези жени“, изрази мнение в ефира на Нова телевизия д-р Гергана Николова.

Тестът за заболяването пък струвал между 60 и 80 лева, а семейство с две деца трудно може да извади тези, пари каза още тя.

Според нея и тестът трябва да се поема от държавата. С миграционния поток пък са влезли много дечица с неясен статус за поставени ваксини.

„Хората трябва да бъдат убедени, че тази ваксина е безопасна“, подчерта на свой ред доц. Снежина Лазова.

В първа фаза пък трудно може да се разграничи от друго респираторно заболяване. За него е важно ранната диагностика. Характерната кашлица пък се появява през втората седмица.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/