in

23 Април – Международен Ден на Книгата. Кои са великите произведения, които трябва да прочетете?

Колаж: "Нова Варна"

Всяка година на 23 април отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право. Датата е избрана със символично значение. Това е денят, в който са починали велики драматурзи като Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес през 1616 г. Целта на този ден е да насърчава хората да откриват удоволствието от четенето и да уважават приноса на книжовниците към културното и социално развитие на човечеството. 

Интересни факти за книгите:

1. Най-продаваната книга в света – Библията е е най-продаваната книга с рекорд от над 5 милиарда продадени копия.

2. Книга с най-много преводи – Библията държи рекорда с преводи на над 3300 езика. 

3. Най-скъпата книга, продадена някога – Лестърският кодекс – 30,8 милиона долара. Това е бележникът на Леонардо да Винчи.

По повод Деня на книгата ви напомняме представяме 8 класически произведения, които са оказали значително влияние върху световната култура и литература. Ако все още не сте ги чели, време е да им дадете шанс.

1. “Дон Кихот” от Мигел де Сервантес – един от първите европейски романи, изучаващ приключенията на човек, който се опитва да възстанови рицарските идеали.

2. “1984” от Джордж Оруел – роман, който разглежда перверзията на властта и екстремните последици от тоталитарния контрол върху индивидуалната свобода.

3. “Престъпление и наказание” от Фьодор Достоевски – психологически роман, който изследва моралните дилеми на млад човек, който се опитва да оправдае убийство с философски аргументи.

4. “Великият Гетсби” от Ф. Скот Фицджералд – критика на американската мечта чрез историята на богатия мистериозен Джей Гетсби и неговите стремежи към любовта и успеха.

5. „Моби Дик“ от Херман Мелвил – епична история за капитан Ахав и неговата обсесия да улови големия бял кит Моби Дик. Произведението е известно със своето богато символно значение и размисли върху човечеството и природата.

6. „Страданията на младия Вертер“ от Йохан Волфганг фон Гьоте – роман, който оказва огромно влияние върху Европейския романтизъм, разказващ за несподелената любов и страданията.

7. „Лолита“ от Владимир Набоков – прочут и спорен роман, който разказва историята на обсебващата и забранена любов на мъж към младо момиче.

8. „Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол – любима детска книга, която също така привлича възрастни със своите философски пластове и игра на думи.

Тези произведения предоставят широк спектър от литературни подходи и тематики, които обогатяват читателския опит и стимулират интелектуалното развитие.

По публикацията работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/