in

Как да режем и съхраняваме козунака, за да остане мек за по-дълго време?

Колаж: "Нова Варна"

Ако великденският козунак се съхранява и реже по грешен начин, той ще изсъхне и ще загуби пухкавата си текстура по-бързо.

Истината е, че козунакът трябва да се реже напречно, без да се докосва горната му част – захаросаната коричка.

След като се отреже необходимото количество, тестеното изделие отново трябва да се покрие с „върха“. Горната му част ще продължи да „защитава“ вътрешността от изсъхване. По този начин козунакът няма да изсъхне и ще запази пухкавата си и мека текстура по-дълго.

Как да съхраняваме козунака? Ето някои трикове:

Можете да поставите плика с козунака в обикновена кутия за хляб и да я затворите с капак. По-добре е първо да премахнете другия хляб и трохи от там. Ако оставите поне парче друга печива, те ще поемат част от ароматите на козунака. Ако нямате кутия за хляб, тогава голяма тенджера с плътен капак ще служи като контейнер за съхранение. Просто трябва да се уверите, че е идеално суха – не се допуска в нея да има капки течност, съветва сайтът Актуално.

Можете също така да съхранявате козунаците, увити в обикновена кърпа. За предпочитане е да използвате ленена кърпа, а ако нямате такава – памучната също ще свърши работа. Само изкуствените материали не са подходящи. Козунакът трябва да се покрие изцяло в кърпата на няколко слоя. След това го поставете на хладно място (например до балкона) или в хладилника.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/