Категории: Варна

Наказват търговец във Варна, продавал стоки менте

Реклама

От Районен съд – Варна съобщават за медия „Нова Варна“, че търговец е получил осъдителна присъда за престъпление против интелектуалната собственост. Мъжът е продавал различни стоки, носещи знаци на общо 33 световно известни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Стоките са били предлагани в два търговски обекта в широкия център на Варна.

46-годишен търговец бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление против интелектуалната собственост, с което са причинени значителни вредни последици. С присъда, на подсъдимия беше наложено наказание от 4 месеца лишаване от свобода. Съдът отложи изтърпяването на наложеното наказание с изпитателен срок от три години.

На 21 юли 2021 г., при извършена проверка в два съседни търговски обекта в широкия център на Варна, стопанисвани от дружество в съсобственост с подсъдимия, се установява предлагане за продажба и използване в търговската дейност на различни стоки – дамски и мъжки дрехи, колани, чанти и други артикули, носещи знаци на общо 33 световно известни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазините стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което е предпоставка за объркване на потребителите и свързване на знака с оригиналните марки. Общата стойност на инкриминираните стоки, определена съобразно равностойността им по цени на дребно на правомерно произведени сходни стоки, представляващи регистрирани търговски марки по международен ред съгласно Мадридската спогодба, както и по реда на регламент на Европейския съюз относно марките, възлиза на сума от близо 585000 лева.

46-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало. Той трябва да заплати направените по делото разноски за над 2000 лева. Веществените доказателства – различните стоки, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата, като след влизане на присъдата в сила следва да бъдат унищожени.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 2 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 3 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 3 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 3 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 3 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 3 часа