in

Огромен удар в Митница Варна: Задържаха 10 563 недекларирани стоки (СНИМКИ)

Снимка: Google Street View

В мащабна операция, която може да се счита за един от най-значимите удари срещу нелегалния внос на строителни инструменти и части за тях, митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха шокиращите 10,563 недекларирани стоки. Контейнерът, пристигнал от Китай и предназначен за Румъния, е бил пълен с различни видове строителни инструменти, като по документи са трябвало да бъдат декларирани 138,000 артикула, но реалното количество е било с 10% по-голямо.

Скандалът избухва на митнически пункт „Варна Запад“, където контейнерът е бил разтоварен за детайлна проверка на 11 април 2024 г. Методът „анализ на риска“ на митническото разузнаване е отвел инспекторите към изненадващо откритие: десетки хиляди недекларирани инструменти, включително пръскачки, фрези за гранит и метал, дискове за рязане, шлифовъчни устройства и други специализирани уреди.

Снимка: Агенция „Митници“
Снимка: Агенция „Митници“

Задържането на този контейнер поставя под въпрос сигурността и надеждността на митническите процедури и повдига сериозни въпроси за мащаба на недекларирания внос в страната. Това откритие подчертава необходимостта от по-строг контрол и по-ефективни методи за проверка на стоките, влизащи и излизащи от страната.

Снимка: Агенция „Митници“
Снимка: Агенция „Митници“

Случаят също така пуска в ход административнонаказателно производство срещу декларатора – българска фирма, която сега стои пред правната перспектива за сериозни санкции.

Този случай не само че разкрива сериозни пропуски в митническата система, но също така служи като предупреждение за всички участници в международната търговия да спазват законите и регулациите, за да избегнат подобни нарушения и последващите тежки последствия.

Снимка: Агенция „Митници“
Снимка: Агенция „Митници“

По публикацията работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/