in

Проф. Кантарджиев за коклюша: Ще има ли локдаун?

Кадър: bTV

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че към момента обстановката е спокойна и хората в България трябва да вземат мерки за новородените, без да се всява паника. По негови думи ако се обяви епидемия заради коклюша, тук не става дума за затваряне и дистанциране

„Още от миналата година предупреждавам за коклюша и за това, че новородените трябва да се пазят. Има всякакви неверни източници на информация в публичното пространство за това, че антибиотиците не действали. Напротив! Това не е вярно! Даването на антибиотик две седмици след пристъп на кашлица, няма никакво действие. Затова трябва да се дава рано и по епидемични показания. Много е важна и профилактиката, която може да се прави с антибиотици“, проф. Тодор Кантарджиев в ефира на бТВ тази сутрин.

„Ако едно дете е болно и кашля в един клас, направи се изследване и се установи, че други деца са носители, дори и да са имунизирани, тогава става ясно, че ваксината не предпазва от заразяване. Децата, които са носители, могат да взимат антибиотик.

„Ако бъде обявена епидемия – в случая не говорим за това да се затваряме и дистанцираме, а да бъдем по-предпазливи, по-информирани“, заяви експертът.

„В момента обстановката е спокойна, хората трябва да вземат мерки за новородените, без да се плашат. Може да се разчита на ваксини, но и на профилактика с антибиотици“, завърши проф. Кантарджиев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/