in ,

Разследване: Община Варна плаща над 8 хил. по граждански договори на човек. Възможни са неустойки за милиони при нерегламентиран достъп до служебна информация

Снимка: КПКОНПИ

Във връзка с множество подадени сигнали до медия „Нова Варна“ за лица, които не са част от структурата на общината, но осъществяват функции на територията ѝ с документи на Община Варна, медия „Нова Варна“ зададе следните въпроси по Закона за достъп до обществена информация към канцеларията на кмета на Варна Благомир Коцев:

„- Има ли Община Варна сключени граждански или други договори с лицата Пенка  Георгиева и Антон Желев в периода от 01.10.2023 г. до този момент – 10.04.2024 г.? Ако има такива, моля да се посочи предметът на договора, начинът на възлагане и сумата, за която е сключен.

Предоставя ли се на лицето Пенка  Георгиева и Антон Желев информация, която представлява някоя или всичките от следните видове информация: производствена тайна; търговска тайна; професионална тайна; тайна на кореспонденцията; личните данни по смисъла на ЗЗЛД; служебната информация.

Предоставяна ли е на същото лице информация, която представлява „служебна тайна“ по смисъла на Чл. 26 (1) от ЗЗКИ и ако да, на какво основание?“

Първоначално Община Варна отговаря, че за целта трябва да се даде разрешение от лицата. Последва кореспонденция, в която се обяснява, че за поставените въпроси не е необходимо разрешение и Община Варна издава достъп, с което се отговаря частично на поставените въпроси, без да се споменава за достъпа на информация на посочените лица.

Множество служители и контрагенти и други лица и фирми, които имат договори с Община Варна свидетелстват, че са комуникирали с въпросните лица въпреки клаузи на тайна на кореспонденцията, служебната информация, търговска тайна и т.н., по регламентиране на техните отношения. Лицата са се представяли, че действат и взаимодействат от името на кмета на Община Варна Благомир Коцев.

Възможно ли е множество юридически и физически лица, които са засегнати, да търсят правата си за нарушаване на клаузи за конфиденциалност на търговски и други договори? Възможно ли е да има и друг тип нарушение на закона, което да се провери от компетентните органи?  На този етап Община Варна не отговаря в пълнота на поставените въпроси и предстои обжалване на решението пред АПК от юристи, ангажирани със случая. Въпреки, че общината разкрива само малка част от поисканата информация, сама по себе си тя е достатъчно красноречива какви суми се раздават на приближените до кмета. Предоставяме Ви обществен достъп до отговорите:

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/