in

Честит рожден ден на великата Лили Иванова

Снимка: Facebook/Lili Ivanova

Днес (24 април) рожден ден празнува примата на българската естрада Лили Иванова. Тя навършва 86-годишна възраст. Лили Иванова си остава една от най-любимите певици на няколко поколения и все още продължава да буди възхищение с творчеството си. Тя е обявена за „Най-големия български поп изпълнител за всички времена“ със специална награда от БГ радио през 2023 г.

Лили Иванова е родена в гр. Кубрат на 24 април 1939 г. Кръстена е на починалата си по-голяма сестра Лиляна.

Родена е в семейство на баща – чиновник в полицията и кметството, като по време на Втората световна война започва да се занимава с отдаване на автомобили под наем, а след това става шофьор. Семейството има четири деца, всички от които са момичета, две от тях умират от скарлатина.

Лили започва да се занимава с музика още на 4-5-годишна възраст. Тогава тя започва да пее в хор, но все още не смятала пеенето за свое призвание.

През 1956 г. Лили Иванова започва да учи в Медицинския техникум за медицински сестри и акушерки във Варна за медицинска сестра.

През 1960 г., докато все още работи като медицинска сестра, Лили Иванова пътува два пъти до София, за да опознае какви възможности за реализация би имала.

През 1961 г. е одобрена за прослушване в „Концертна дирекция“, София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния.

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата песен на Лили Иванова е „Витоша“ по музика и текст на Михаил Манолов. Първия си концерт в България изнася през 1964 г. Днес певицата има зад гърба си хиляди концерти, стотици песни, десетки албуми и медийни изяви.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/