in

Ето как България се бори с проблема с недостига на сезонни работници

Снимка: "Нова Варна"

Министърът на туризма отида в Бургас за среща с бранша. Там той заяви, че промените в Закона за чужденците могат да решат проблема със сезонните работници. Очаква се въпросните промени да бъдат приети от парламента.

Промените са свързани основно с процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочна заетост на работници от трети страни.

„След изтичането на краткосрочната 90-дневна работна виза да могат да си я подновяват тук, на територията на България. И другото за краткосрочната работна виза е, че има вече улеснен режим при продължаването, така че да могат работниците да остават до края на сезона“, каза служебният министър на туризма Евтим Милошев, предава бТВ.

Това лято по Южното Черноморие ще бъдат командировани над 400 полицаи от вътрешността на страната. За сигурността на туристите ще следят и униформени от чужбина.

Междувременно Черноморието страда от хроничен недостиг на кадри, който обхваща всички позиции – от обслужващ персонал до администратори и рецепционисти.

Въпреки това според експерти се очаква сезонът да бъде като миналата година и дори по-добър.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/