in

Първият регистриран случай на коклюш в Ямбол е при дете, което не е било имунизирано заради отказ на родителите

Колаж "Нова Варна"

Вече е регистриран първи случай на коклюш и в област Ямбол. Там заразата е открита при 3-годишно неваксинирано дете, което не е било имунизирано заради отказ на родителите.

Директорът на РЗИ-Ямбол д-р Радостина Калчева заяви пред бТВ, че детето не е посещавало детска градина, поради което не е нужна карантина на контактни лица. Детето е изписано на 22 април, здраво и в добро състояние.

Според здравната инспекция в града има десетки запитвания от бременни жени за поставяне на ваксини, но не е ясно дали ще бъдат осигурени достатъчно количества.

„Бременните в последния триместър биха могли да се имунизират, ако имат притеснения, че няма да могат да опазят новороденото до двумесечна възраст, когато започва първата редовна имунизация“, каза д-р Калчева, директор на здравната инспекция.

По думите ѝ вече идват и хора за реимунизация, която се прави със същата ваксина, която се поставя на 12-годишна възраст.

„Вчера дойде първата бъдеща баба, която се притеснява, че би могла да зарази внучето си. При нас извършваме имунизация, която е на лица, които не са по имунизационния календар срещу заплащане, докато при личните лекари се извършват всички задължителни имунизации по календара“, допълни д-р Калчева.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/