in

САЩ изпрати унищожително оръжие на Украйна

Кадър: Youtube/US Defense News

Стана ясно, че Украинските сили за първи път са използвали версия на оръжия с по-голям обсег, известна като ATACMS, нанасяйки удари по летище в Крим и руски войски в Югоизточна Украйна.

Миналата седмица САЩ изпратиха тайно нова ракетна система с голям обсег на Украйна и украинските сили незабавно използваха оръжията, за да атакуват руско военно летище в Крим миналата сряда и руски войски в югоизточната част на страната през нощта срещу вторник, според високопоставен представител на САЩ, съобщава New York Times.

Преди това Съединените щати доставиха на Украйна версия на армейските тактически ракетни системи, известни като ATACMS, въоръжени с широкоразпространени касетъчни боеприпаси, които могат да изминат 100 мили.

Но Украйна отдавна желае версията на системата с по-голям обсег, с обхват от около 190 мили. Това може да достигне по-дълбоко в окупираната Украйна, включително Крим, център на руските въздушни и сухопътни сили, и възли за доставки за силите на Москва в югоизточната част на страната.

През нощта във вторник Украйна използва ракетите с по-голям обсег, за да удари руски войски в пристанищния град Бердянск на Азовско море, каза високопоставеният американски служител, говорейки при условие за анонимност, за да обсъди оперативни въпроси.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/