in

Традиции и суеверия: Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Колаж: "Нова Варна"

Най-популярният обичай на празника Цветница е носенето на върбови клонки в дома. Според традицията, още от рано сутринта християните отиват в църквата за тържествена служба и водосвет. След обреда вярващите носят осветени върбови клонки в домовете си, които поставят на иконата на Света Богородица или на входната врата.

Според традицията върбовите клонки се пазят до следващата Цветница, тъй като се вярва, че чрез тях се благославя домът. Народът вярват, че всичко, окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година.

Но какво трябва да се направи със старите върбови клонки от Цветница? 

  • Ако някой от семейството се разболее, се запалва върбово клонче и с него се прекажда болният, за да си отиде болестта.
  • С осветена върба се бае против уроки.
  • Старите върбови клонки се използват за прогонване на градоносни облаци, като се изричат тайнствени заклинания.
  • Стари осветени върбови клонки се носят на гробищата, запалват се и с тях се прекажда гроба, за да се предпазят душите на умрелите от тъмни и зли сили.
  • Ако старите върбови клонки не са използвани за лекуване на болни, за баене против уроки или за прекаждане на гробове, те се пускат по течаща вода на Цветница. Това може да го направите, едва когато сте донесли нови върбови клонки от църквата, а не преди това, съобщава сайтът Актуално.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/