in

Триковете, които да използваме, за да избегнем сълзите при рязането на лук

Колаж: "Нова Варна"

Най досадното и неприятно нещо при рязането на лук са сълзите и дразненето в очите. Тези „подробности“ превръщат целия процес в истинско мъчение. За щастие има някои методи, които можем да използваме, за да избегнем този страничен ефект на лука.

Ножът трябва да е много остър

Използването на остри ножове е от ключово значение при рязането на лук. Тъпите ножове могат да повредят клетките на лука, а това ще предизвика освобождаване на повече газове, които могат да причинят сълзи. Острият нож значително ускорява процеса и го прави по-удобен.

Изплакване със студена вода

Преди да нарежете лука, се препоръчва да го охладите в студена вода или дори да го замразите за известно време. Студът помага за намаляване на изпарението на газовете, които причиняват дразнене на очите, посочва сайтът Актуално.

Добра вентилация

Работата в добре проветряващо се помещение или близо до добър източник на въздух може да намали концентрацията на газовете, произвеждани от лука. Разбира се, този метод може да се има предвид само като превантивна мярка.

Употреба на лимонов сок

Натриването на ножа с лимон преди рязането на лук може да помогне за намаляване на дразненето на очите заради киселината в лимона.

Дъвка

Дъвченето на дъвка, докато режете лук, може да помогне за стимулиране на слюнчените ви жлези, което от своя страна може да помогне за намаляване на сълзенето на очите.

Специална маска

Носенето на маска или костюм под налягане може да намали вероятността от вдишване на газове от лук. Разбира се, има смисъл да използвате маска само ако трябва да нарежете голямо количество лук.

Висока скорост на рязане

Ако се научите как правилно да режете лука ще помогне да се сведе до минимум излишното образуване на газове. Ето защо трябва постоянно да подобрявате уменията си и да се опитвате да ускорявате процеса на рязане колкото е възможно повече.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/