in

Могат ли родителите да си ги позволят: Ето колко струват тестовете за коклюш

Колаж: "Нова Варна"

Продължават да увеличават броя си случаите на коклюш у нас. Заразените вече са повече от 450, по данни от Министерството на здравеопазването. Но колко струват тестовете за коклюш?

В много области вече има бременни жени и възрастни хора, желаещи да се защитят и чакат с нетърпение доставката на ваксините. В очакване на четвъртото си дете Елена пътува от Елхово до Ямбол, за да потърси информация за имунизацията и наличните ваксини.

„Със сигурност ще се възползвам, защото не спира да се коментира този коклюш и изпитвам някакъв страх“, обяснява Елена Манолчева пред бТВ.

От здравната инспекция в Ямбол вече са купили ваксините – бременните и близките им най-често питат именно за тази имунизация.

„Вчера дойде първата бъдеща баба, която каза, че се притеснява, че би могла да зарази внучето си“, обясни д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

Малката Стефани има всички ваксини, но майка ѝ е ограничила контактите с другите. „Покрай тези работи с коклюша много се наплаших и гледам да е в къщи. Бих се ваксинирала, за да я предпазя нея“, категорична е Мариела.

Личният лекар д-р Мирослава Методиева отчита скок на болните и при малки, и при големи. Някои диагностицира с тест, а други – по симптоми.

„Тези изследвания не се поемат от касата, пациентът трябва да ги заплати. Ако имат финансовата възможност, хората си ги правят, ако не – не ги правят“, обяснява д-р Методиева.

От министерството са отпуснали пари за тестове. Така – без лично заплащане, хората ще могат да се изследват. Това обаче ще става по определени критерии. Сред тях – в селището на пациента вече да има регистриран коклюш, децата да са до 5-годишна възрас или такива, при които инфекцията протича тежко, както и болни деца при настъпил епидемичен взрив в ясла, градина или училище.

„Проби от заболели лица, отговарящи на критериите, могат да се взимат от всяка област в страната, като след това се изпратят за изследване в РЗИ-София и Националния център по заразни и паразитни болести“, се казва в становището на МЗ.

„Това е изключително ограничаване на изследванията, което ги прави неизползваеми“, коментира обаче д-р Методиева.

В лабораториите цените на тестовете варират между 45 лв. и 100 лв.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/